Проміжок часу між зарплатою за першу та другу половину місяця не повинен перевищувати 16 к. дн.

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Проміжок часу не більше 16 календарних днів між виплатами зарплати та авансу. Виплатити аванс необхідно на 16 день або можна на 17 день? Як правильно розрахувати 16 днів?

Згідно зі ст. 24 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.


Підприємство може визначити один з таких варіантів дат виплати зарплати й «авансу», відповідно:


  1. 30(31)-е та 15-е числа;
  2. 1-е та 16-е числа;
  3. 2-е та 17-е числа;
  4. 3-е та 18-е числа;
  5. 4-е та 19-е числа;
  6. 5-е та 20-е числа;
  7. 6-е та 21-е числа;
  8. 7-е та 22-е числа.
Звертаємо увагу, що затверджувати строки виплати з... по... неправильно, наприклад, строки виплати за першу половину місяця з 16 по 22, а за другу – з 1 по 7

Необхідно обрати і затвердити один конкретний варіант.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання. Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: 7еminar