Особливості розрахунку офіційного курсу гривні при визначенні ставки податку

Для розрахунку податкових зобов'язань в декларації з акцизного податку особами, які реалізують пальне, використовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком України на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального, незалежно від походження пального

На яку дату СГ, визначені платниками акцизного податку як «особи, які реалізують пальне», розраховують офіційний курс гривні до іноземної валюти при визначенні в декларації з акцизного податку податкових зобов’язань при реалізації пального?

Пунктом 217.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, зокрема, що податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.


Ставки акцизного податку на пальне встановлено п.п. 215.3.4 ПКУ у євро за 1000 літрів, приведених до t 15° C.


При цьому згідно із ст. 76 Митного кодексу України (далі – МКУ) товари, поміщені у митний режим імпорту, набувають статусу українських товарів.


Підтвердженням українського статусу товарів, зазначених у ст. 76 МКУ, є митна декларація, за якою ці товари випущено у вільний обіг.


Отже, для визначення суми податкових зобов’язань в декларації з акцизного податку особами, визначеними п.п. 212.1.15 ПКУ платниками податку, використовується офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому на митній території України здійснюється реалізація пального, і залишається незмінним протягом кварталу незалежно від походження пального (виробленого на митній території України або імпортованого).


Джерело: ДПС