У разі втрати первинки платники податків мають повідомити про це податкову

Платники податків, які діяли на територіях бойових дій або окупації й не можуть пред'явити первинні документи для обліку доходів, витрат та податкових зобов'язань, можуть скористатися спеціальними правилами підтвердження податкової звітності. Вони мають право подати до контролюючого органу повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, із зазначенням відповідних обставин та податкових періодів

ГУ ДПС у Луганській області звертає увагу, що до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень ст. 44 Податкового кодексу України застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.


Так, відповідно до п.п. 69.28 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники податків/податкові агенти мають право подати до контролюючого органу в довільній формі повідомлення про неможливість вивезення первинних документів, підписане керівником підприємства та головним бухгалтером, в якому зазначаються:


  1. обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів;
  2. податкові (звітні) періоди;
  3. загальний перелік первинних документів (за можливості – із зазначенням реквізитів).


Джерело: ДПС