В якому розмірі утримувати військовій збір з 1 жовтня 2024 року: поради експерта

Враховуючи те, що досі йдуть дискусії стосовно кінцевого варіанту (підвищувати ВЗ чи ПДВ, чи все одразу) і процедурні моменти, отримати чинний закон ми можемо в кращому випадку після 15 жовтня, а в гіршому – через місяць – півтора, зараз утримувати ВЗ в розмірі 1,5%, от коли (якщо) закон набере чинності, тоді і будемо вирішувати проблеми

Своїми порадами з приводу підвищення ставки військового збору «заднім числом» поділився Антон Янко, бухгалтер, експерт з питань оплати праці, оподаткування та кадрового адміністрування.


Антон Янко нагадує, що згідно з Законопроєктом №11416-д ставка ВЗ має збільшиться до 5%, зокрема, на зарплату. Але щоб цей проєкт став частиною чинного ПКУ, він має пройти певні процедурні етапи:


  1. спочатку до другого читання його має затвердити профільний комітет (який збереться для цього 4 жовтня);
  2. ВРУ має його розглянути разом з усіма (багатьма) правками до нього (не раніше наступного тижня) і прийняти в цілому або не прийняти;
  3. Президент має підписати прийнятий закон або ветувати;
  4. підписаний Президентом закон має бути опублікований і набрати чинності.


Враховуючи те, що досі йдуть дискусії стосовно кінцевого варіанту (підвищувати ВЗ чи ПДВ чи все одразу) і процедурні моменти (а до вище написаного його ще можуть заблокувати в Раді на певний час), отримати чинний закон ми можемо в кращому випадку після 15 жовтня, а в гіршому - і через місяць-півтора.

То що робити з ВЗ зараз по звільненим, по відпускним, по «авансам» та іншим жовтневим нарахуванням?

Правильна відповідь ЄДИНА – утримувати 1,5%.


От коли (якщо) закон набере чинності, тоді перехідні моменти стануть проблемою. Але не зараз.


Джерело: Антон Янко