Зміни в зарплатній звітності: нові ознаки доходів для форми 4ДФ

Мінфін наказом від 10.09.2024 №435 року вніс зміни до розділу 1 додатка 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4. Що саме змінилося – далі в публікації


Зміни щодо заповнення додатку 4ДФ


Зміни стосуються виключно заповнення Додатку 4ДФ, а саме ознак доходів, які відображають в графі 6 табличної частини 4ДФ.


По-перше, буле введено нову ознаку доходів фізичних осіб - 212 «Вартість незареєстрованих лікарських засобів, безоплатно наданих (переданих) на користь пацієнтів, які беруть участь у клінічних випробуваннях, програмах розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів тощо».


По-друге, були внесені редакційні правки до таких ознак доходів:


  1. 124 - Сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів,
  2. 125 – Суми пенсійних внесків, що сплачуються роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та / або за договорами добровільного медичного страхування,
  3. 185 – Сума грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв'язку з виконанням обов'язків під час проходження служби,
  4. 204 - Суми пенсійних внесків, що сплачуються резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та / або за договорами добровільного медичного страхування платника податку - гіг-спеціаліста,
  5. 205 - Суми виплаченої благодійної допомоги, (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», на користь, зокрема, учасників бойових дій, військовослужбовців тощо.


Підстави для внесення змін до зарплатної звітності


Слід зазначити, що зміни більш косметичні та пов’язані з прийняттям таких законів:


  1. від 14.12.2021 №1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»;
  2. від 23.02.2024 №3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства»;
  3. від 21.05.2024 №3721-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України».


Початок застосування та строк подання нової зарплатної звітності


Наказ Мінфіну від 10.09.2024 №435 набере чинності з дня його офіційного опублікування.


Якщо наказ буде опублікований після 1 жовтня, то зміни застосовуватимуться тільки при поданні звітності за 1 квартал 2025 року. Такий порядок впровадження нових звітних форм передбачено п. 46.6 ПКУ.


А якщо в 2025 році буде вже запроваджено подання щомісячного Податкового розрахунку, то вперше відзвітувати з урахуванням правок за ознаками доходів, потрібно буде за січень 2025 року.


На сьогодні Податковий розрахунок подається щоквартально: тобто за кожен квартал окремо.


Строк подання – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. При чому застосовують «святково-вихідні» перенесення.


Тому вже починаючи з 1 жовтня стартує кампанія з подання податкового розрахунку за 3 квартал 2024 року. І граничний строк його подання – до 11 листопада.


Висновки


  1. Наказом Мінфіну від 10.09.2024 №435 були внесені зміни в Довідник ознак доходів фізичних осіб до Порядку №4.
  2. Було запроваджено нову ознаку доходів 212.
  3. Внесено редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 124, 125, 185, 204, 205 відповідно до чинних норм податкового законодавства.
  4. Зміни до Порядку подання об’єднаної зарплатної звітності почнуть діяти в 4 кварталі 2024 року, проте враховувати їх потрібно при поданні податкового розрахунку за 1 квартал 2025 року або щомісячного звіту за січень 2025 (якщо буде змінено період подання податкового розрахунку).


Джерело: 7еminar