Режим керованої гнучкості НБУ: оцінка за рік діяльності

3 жовтня 2024 року виповнився рік з моменту, коли НБУ відмовився від фіксованого курсу гривні, перейшовши до режиму керованої гнучкості. Протягом цього періоду гривня девальвувала на 11,4% до долара, однак цей рівень знецінення є помірним в умовах війни

Фіксований курс, який було уведено з початком повномасштабної війни і разово відкориговано у липні 2022 року, протримався 19 місяців.


За нового валютного режиму офіційний курс встановлювався за результатами торгів на міжбанку. Утім на відміну від довоєнного періоду, коли ринок майже самобалансувався, а курс перебував у вільному плаванні, із жовтня 2023 року НБУ продовжив покривати структурний дефіцит валюти на міжбанку за рахунок значних інтервенцій, що разом із валютними обмеженнями, стримувало коливання курсу у певному діапазоні.


Підіб’ємо короткі підсумки і основні показники роботи валютного ринку за рік:


  1. Гривня девальвувала проти долара на 11,4% (із 36,57 грн/дол за курсом на 3 жовтня 2023 року до 41,28 грн/дол на 3 жовтня 2024 року). Середній офіційний курс гривні за період (жовтень 2023 – вересень 2024) склав 38,94 грн/дол. Як на мене, це помірна і очікувана девальвація в умовах довготривалої повномасштабної війни. Зазвичай національні валюти сильно знецінюються протягом таких потрясінь, про що говорить досвід 2 СВ, війни на Балканах.
  2. Інтервенції на підтримку курсу збільшились. Чистий продаж валюти НБУ на підтримку курсу за 12 місяців після відв’язки від фіксованого курсу склав 32,72 млрд. дол. У середньому - 2,73 млрд. дол. на місяць. Це на 22% більше ніж середньомісячні інтервенції на етапі фіксації курсу (2,24 млрд. дол.). Також очікувано, в тому числі з огляду на розширення зовнішньо-торгівельного дефіциту, поступову валютну лібералізацію на готівковому і безготівковому ринку. Щодо останнього це добре видно по зростанню попиту на валюту з боку населення. За останні 12 місяців чиста купівля валюти населенням скала 10,6 млрд. дол.
  3. Обсяг операцій банків на міжбанку (без НБУ) збільшився майже у 2,5 рази (із 0,9 до 2,4 млрд. дол у середньому за місяць), що ще далеко від довоєнних показників (10 млрд. дол./міс), утім є рухом у правильному напряму.
Отже, можна констатувати, що НБУ вдалося забезпечити плавний і контрольований перехід від фіксованого до більш гнучкого курсу.

Гривня втратила у своїй вартості проти долара та євро, але втрати є помірними як для повномасштабної війни. Перехід до більш гнучкого курсу дозволив суттєво (у 2,5 рази) розширити пропозицію валюти на міжбанку, що посилило здатність ринку до самобалансування. Утім роль НБУ у закритті структурного дефіциту валюти на міжбанку залишається вагомою: щомісячні інтервенції на підтримку курсу сягають 2,7 млрд. дол.


Варто очікувати, що НБУ продовжить «керувати гнучкістю» відповідно до цілей своєї політики повернення до повноцінного інфляційного таргетування і плаваючого обмінного курсу, коли для цього виникнуть відповідні умови.


Джерело: Данило Гетманцев